Burun Estetiği - Rinoplasti

Burun Estetiği - Rinoplasti

Burun estetiği günümüzde dünyada en çok yapılan estetik ameliyatlardandır. Yüzün ortasında olması, görünürlüğünün fazla olması rinoplasti ameliyatını daha da önemli hale getirmektedir. Hekimlik pratiğimde yaklaşık 10 yıldır burun estetiği yani rinoplasti ameliyatını yapmaktayım. Bu operasyon hem erkeklerde hem de kadınlarda gün geçtikçe daha da popüler hale gelmektedir.

Burun estetiği talebi olan hastalar burun şekillerinde hoşlarına gitmeyen bazı noktalar konusunda değişim açısından bizlere başvurmaktadır. Bunlar özellikle burun sırtında olan kemer, burun ucu düşüklüğü , burun ucu genişliği, burun dış şeklinde olan eğrilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalarımız rinoplasti ameliyatı ile bahsettiğim şikayetlerden kurtulmak isterler. Bizler de ameliyat ile bu istekleri , burun yapısı izin verdiği ölçüde değiştirmeye çalışmaktayız.

Ameliyatın başarıya ulaşmasında iki faktör vardır. İlk olan hasta faktörüdür. Hastanın ameliyattan gerçekçi beklentileri olması , değişimi ne oranda istediği, ameliyat sonrası oluşacak görüntünün burun yapısı ile alakalı olduğunu bilmesi başarı oranını, ameliyat sonrası mutlu olma oranını arttırmaktadır. Rinoplasti aslında bir psikolojik cerrahidir. Buradan kastettiğimiz durum hastanın ameliyata psikolojisini hazırlaması, beklentilerinin gerçekçi olması, hekime olan güveni ameliyatın başarısını arttıran faktörlerin başında gelmektedir.

OilyTheme

İkinci faktör ise cerrah faktörüdür. Burun cerrahı devamlı olarak güncel gelişmeleri takip etmeli, hastasına ameliyat sırasında verebileceğinin maksimumunu vermeli, kendini devamlı geliştirmelidir. Güncel pratiğimde özellikle yeni teknikleri , yeni teknolojik gelişmeleri elimden geldiğince takip etmeye çalışıyor ve hastalarıma maksimum faydayı vermeye çalışıyorum.

Ameliyat isteği ile bana başvuran hastalarımı öncelikle dinliyorum. Dinlemekten kastaım burun ile ilgili ne gibi sıkıntıları olduğunu ayrıntılı şekilde analiz ediyorum. Ardından burun dış yapısını ayrıntılı şekilde muayene ediyorum. Burun dış muayenesinde burun cilt yapısı, kıkırdak ve kemik yapısını ayrıntılı olarak inceliyorum.

Burun estetiği ihtiyacı olan hastaların burun içi endoskopik (kamera yardımıyla) muayenesini de yapmak gerekmektedir. Özellikle burun dış şekil bozukluklarının yanında , genellikle burunda tıkanıklığa neden olan burun içi septum deviasyonu( kıkırdak kemik eğriliği) ,burun içi konka hipertrofisi (et büyümesi) de saptanmaktadır. Burun aslında nefes almamıza yarayan organımızdır. Bu açıdan biz Kulak Burun Boğaz hekimleri olarak burnu bir bütün olarak ele alıp, hem iç hem de dış problemleri aynı ameliyat seansında gidermemiz gerekmektedir. Bir burun ne kadar güzel olursa olsun iyi nefes almıyor ise hastaya mutluluk vermez. Bu durumu yıllar içinde çok sıklıkla gördüm.

OilyTheme

Burun içi ve dışını ayrıntılı şekilde inceledikten sonra hastanın elmacık kemikleri, gözleri, dudak yapısını da incelemekteyim. Bu yapıları inceleme sebebim ise yüz yarılarında olan boyut farklılıklarını (yani asimetrileri) farkedip ameliyat öncesi hastamıza operasyon sonrası sonucu etkileyip etkilemeyeceği konusunda fikir vermektir. Özellikle eğri buruna sahip hastlarda yüz asimetrileri sıklıkla görülmekte olup, burun ameliyat sonrası ne kadar düz hale getirilirse getirilsin , yüz asimetrisi bulunan hastalar asimetriye bağlı olarak burunlarını halen eğri görebilmektedirler. Bu durumu ameliyat öncesi ,yüz asimetrisi olan hastalarıma açıklamaktayım.

Ayrıntılı muayene sonrası hastamıza burnu ile ilgili isteklerini sormaktayım. Burada hastaların farklı istekleri olmakta. Bazı hastalarımız özellikle kalkık, kavisli, iddialı burunlar isteyebilmekte , bazı hastalarımız ise ameliyat olduğum belli olmasın, doğal olmasını isteyebilmektedirler. İstekler kadın ve erkek burunlarında da değişkenlik göstermektedir. Erkek burunları kadın burunlarına göre farklılık göstermektedir. Farkları burun sırtı ve burun ucu kalkıklığındadır. Erkek burun sırtı maskülen hatları koruyabilmek için daha düz olmalı, burun ucu da kalkık olmaması gerekmektedir. Kadın burnu ise feminen görünüm için burun sırtı daha kavisli olabilmekte, burun ucu da daha kalkık olabilmektedir. Bu ayrımı ameliyat öncesi mutlaka yapmamız gerekmektedir. Erkek hastalarda kalkık, kavisli bir burun sonucu felaketle sonuçlanmaktadır.

İstekler dinlendikten sonra burun fotoğraflarını çekmekteyim. Bu çekimde amaç ,simülasyon çalışması yaparak hastanın isteklerini anlamaya çalışmaktayım. Dünyada ameliyat öncesi simülasyon çalışması konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bazı cerrahlar simülasyon yapmamakta, bazıları ise yapmaktadır. Ben genelde her hastama simülasyon çalışması yapıyorum. Bu çalışmayı yapmamın amacı hastamın nasıl bir burun istediğini anlamak. Simulasyon çalışması ile hiçbir zaman ameliyat sonrası kesin bu şekil olacak diye bir taahhüt vermemekteyiz. Bu durumu hastalarıma ayrıntılı olarak belirtmekteyim.

OilyTheme

Hastalarıma her zaman şunu söylemekteyim, burnunuz eskisine göre daha iyi görünecek, ayrıca eskisine göre daha rahat nefes alacaktır. Sonuçta bu bir ameliyat, sınıları olan bir durum. Bu yüzden iyi sonuca ulaşmak için hasta ve cerrah uyumlu olmalı, hastamızın istekleri de makul seviyede olmalı. Bu görüşmelerin ardından ameliyat kararı alan hastamıza ameliyat randevusu vermekteyiz.

Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Genel anestezi almadan önce mutlaka hemogram, biyokimya, kanama tesleri, akciğer filmi ve EKG tetkikleri yapılmalı, tetkik sonuçları anestezi uzmanınca değerlendirilmeli ve ameliyat için onay verilmelidir. Genel anestezi almaya engel durumu olmayan her hastada operasyon yapılabilmektedir.

Operasyon öncesi kafa karışıklığına yol açan bir durum da yaş konusudur. Güncel uygulamamda kızlarda 16 yaşından sonra, erkeklerde 18 yaşından sonra ameliyat yapmaktayım. Bu yaşların altında kemik gelişimi tamamlanmadığı için ameliyat önermemekteyim. Ameliyat gününden önce hastalarımıza özellikle grip nezle olmamaları, kan sulandırıcı aspirin tarzında ağrı kesicileri almamaları konusunda uyarmaktayım. Ameliyat öncesi en az 8 saat aç ve susuz olmak gerekmektedir.

Ameliyatlarımda genellikle burun alt ucundan kesi yaparak, yani açık tekniği kullanmaktayım. Açık ve kapalı rinoplasti teknikleri her cerrahın tecrübesine göre kullanılmakta olup; şişlik, morluk, iyileşme süresi açısından bilimsel anlamda farklılıkları yoktur. Yani açık tekniğini kapalı tekniğe göre, kapalı tekniğin açık tekniğe göre üstünlüğü yoktur. Burada önemli olan cerrahın tecrübesi ve iyi sonuca ulaşmasıdır.

OilyTheme

Rinoplasti ameliyatı yaklaşık olarak 2 ile 4 saat aralığında burun yapısına göre değişebilen sürelerde sürmektedir. Ameliyat sonrası hastanede 6 ile 8 saat takip sonrası hastalarımızı taburcu edebilmekteyiz.

Rinoplastide son yılların güncel ekipmanı olan Piezoyu sıklıkla kullanmaktayım. Piezo yardımıyla rinoplastiye , Ultrasonic Rinoplasti adı verilmektedir. Piezo cihazı ses dalgaları ile kemikleri şekillendirme ve kesmemize yardımcı olmakta, alttaki yumuşak doku ve damarlara zarar vermemekte, bunların sonucunda daha az şişlik, daha az morluk oluşarak iyileşme süresi daha rahat geçmektedir. Piezo sonuçta bir alettir. Önemli olan bu aleti kullanan cerrahın tecrübesidir. Hastalarıma her zaman bunu hatırlatmaktayım. Yöntemlere ve cihazlara takılı kalmayın.

Rinoplasti ameliyatımız sonrası tampon olarak artık silikon tamponlar kullanmaktayım. Geçmiş yıllarda gazlı bez tamponlar kullanılmaktaydı. Silikon tamponlar eski tamponlara göre çıkartılırken ağrı acı yapmamaktadır. Ayrıca silikon tamponların içinde olan kanalı sayesinde hastalarımız ameliyat sonrası silikon tamponlar çıkasıya kadar az çok burundan nefes alabilmektedirler.

Silikon tamponları rinoplasti sonrası 6 ile 7. Günlerde olan ilk kontrolümüzde ofisimde çıkarmaktayım. Hastalar ne kadar tampondan korksa da artık korkulu rüya olmaktan çıkmış durumda.

OilyTheme

Rinopasti ameliyatı sonrası burun üstünde termal alçı olmaktadır. Bu alçı ameliyat sonrası 6 ile 7. Günde ilk kontrolde silikon tamponlar ile birlikte çıkartılmaktadır. Ardından burun temizliği ve pansumanı yapıldıktan sonra 1 hafta daha kalacak olan bandaja almaktayım. Ameliyat sonrası ikinci haftada burun bantları tamamen çıkartılmakta ve burun artık tamamen açık kalmaktadır.

Ameliyat sonrası şişlik ve morluklar genellikle ilk 1 haftada olmakta, birinci haftanın sonuna doğru geçmektedir. Özellikle baş yüksekte istirahat ve buz uygulaması şişlik ve morlukları en az seviyeye indirmektedir. Ameliyat sonrası ağrı da önemli bir konudur. Hastalarımın büyük çoğunluğunda ameliyat sonrası ciddi ağrılar görmüyorum. Basit ağrı kesiciler ile kesilebilen ağrılar bazı hastalarımızda olmakta, beşinci günden sonra gittikçe azalmaktadır. Ameliyat sonrası en az 10 gün istirahat edilmesini öneriyorum.

Burnun nihayi şekli ve ödemlerin geçmesi zaman alan bir süreçtir. Kalın cilt yapısına sahip hastalarda burun ödemlerinin tamamen geçmesi ve burnun kesin şeklini alması 8 ile 12 ay süre almaktadır. İnce derili hastalarda bu süre daha kısa olup, 6 ile 8 ayda tamamlanmaktadır.

Nostril Retainer Kullanımı (Delik Şekil Koruyucu)

- Eğer verildi ise tamponlar alındıktan sonra kullanılmaya başlanır.
- İlk iki hafta gece gündüz takılması önerilir
- Ara ara çıkarılıp burun içi temizliği ve pansuman  yapılabilir
- İki haftadan sonra üç ay boyunca gece yatmadan takılmalı sabah çıkarılmalı.
- Burun içine yerleştirilirken sabunla temizlenip durulanıp hafif bir krem sürülerek konulmalı
- Her gün, günde 2 defa ılık sabunlu su ile temizlenmelidir.
- 2-3 günde bir 1 bardak suya 1 yemek kaşığı çamaşır suyu konulup 1 saat içinde  bekletilmelidir